100 naista kuoli iltapäivälehteä lukiessaan; mutta e- pillerit ovat turvallisia.

Ylilääkärimme löysi arkistojen kätköistä edelleen ajankohtaisen silloin julkaisemattoman julkilausuman koskien e-pillereiden turvallisuutta. Julkilausuma oli vuodelta 1995. Ajattelin että tämän julkilausuman olisi nyt aika tulla julki. Lausuma on otsikkoa myöden ajatuksia herättelevä.

100 naista kuoli iltapäivälehteä lukiessaan; mutta e- pillerit ovat turvallisia.

Vuosittain kuolee noin 50 000 suomalaista, ja 300 000 lukee esim. Ilta-Sanomia päivittäin, joten oletettavasti moni on viimeisenä päivänäänkin lukenut Iltapäivälehteä. Onko se sitten vaarallista? Tällä hetkellä on. Lehdistössä on käyty ällistyttävää kampanjaa raskaudenehkäisymenetelmiä vastaan. Esimerkiksi vääristelevä otsake: ”kahdeksan naista kuoli e-pillereiden seurauksena”. Asiallista tietoa e-pillereiden hyvistä ja huonoista puolista ei ole annettu. Laskimoveritulppa ei ole ainoa huomioitava sairaus. E-pillereiden terveysvaikutukset ovat merkittävämmät: ne vähentävät sairastuvuutta esim. sairaalahoitopäivillä mitattuna, samoin kokonaiskuolleisuutta pienentämällä riskiä saada esim. munasarjasyöpä. Tärkein etu on tietenkin luotettava ehkäisy. Nainen pystyy itse säätelemään raskaaksi tulemistaan, mikä tuntuu harmittavan iltapäivälehtien toimittajia. Lisäksi jotkut konservatiiviset poliitikot Englannissa ja Saksassa yrittävät kerätä pisteitä antamalla kummallisia suosituksia ennen kuin tietävät mistä on kysymys, vastoin lääketieteellisten asiantuntijoiden kantaa.

Ehkäisypillereiden käytöllä on monenlaisia sekä psyykkisiä että fyysisiä vaikutuksia. Se ei ole mikään vitamiinipilleri, eikä siihen niin Suomessa ole suhtauduttukaan, vaan se on edellyttänyt huolellista kontrollia terveydenhuollon puitteissa. Laman myötä on monissa kunnissa valitettavasti liian jyrkästi supistettu ehkäisevän terveydenhuollon voimavaroja.

On ilolla pantu merkille aborttien väheneminen viimevuosikymmenen aikana varsinkin nuorilla. Tämä kehitys on vaarassa. WHO- lähteiden mukaan maailmassa kuolee joka päivä 500 naista aborttien seurauksena. E- pillereiden aiheuttama kuolema on äärimmäisen harvinainen tapahtuma maailmalaajuisestikin, ja niiden turvallisuus on jatkuvasti parantunut. Pääjohtopäätös ajankohtaisesta WHO-tutkimuksestakin on, että e-pillereiden käyttö on turvallista, 10 000:sta käyttäjästä 9997:llä ei esiintynyt laskimoveritulppaa. Perinteisesti esitettynä laskimoveritulpan saa joka vuosi 10 000:sta naisesta 1, 10 000:sta e-pillerin käyttäjästä 3 ja 10 000:sta raskaana olevasta 6. kyseessä on nyt eri pillereiden välinen hienosäätö eri käyttäjäryhmissä.

Ehkäisymenetelmät ovat intensiivisen tutkimuksen ja kehityksen kohteena. Tässä työssä suomalaiset tutkijat ovat ansiokkaasti olleet mukana. Ehkäisymenetelmien käytön lisäämiseen on panostettava edelleen kuten myös tutkimukseen niiden vaikutuksista ja varsinkin asiallisen tiedon antamiseen.

Kyseinen julkilausuma on siis vuodelta 1995. Aihe on edelleen ajankohtainen ja tärkeä. Luotettava ja itselle sopiva ehkäisymenetelmä mahdollistaa edelleen turvallisen raskaudenehkäisyn. Aborttiluvut ovat edelleen laskussa, osa tästä laskusta on monipuolisten ehkäisymenetelmien ansiota.

Meillä on suomessa erittäin hyvin koulutettu henkilökunta ohjaamassa ehkäisyn aloituksessa. Asiakkaan tilannetta ei kartoiteta huvin vuoksi vaan tupakointiin, terveydentilaan, verenpaineeseen sekä muihin tekijöihin kiinnitetään huomiota ihan syystä, riskien minimoimiseksi. Ehkäisyn aloittaja tarvitsee aina kattavasti tiedon erilaisista ehkäisymenetelmistä voidakseen valita itselleen sopivan vaihtoehdon ja asiaa hoitava henkilö tarvitsee aina asiakkaalta rehellisen ja todellisen tiedon terveydentilasta, pystyäkseen ohjaamaan oikeasti sopivat vaihtoehdot.

Ehkäisymenetelmiä kehitetään ja tutkitaan edelleen jatkuvasti, entistä turvallisempien ja helpompien vaihtoehtojen löytämiseksi. Pitkäaikaisten ehkäisymenetelmien saralla uusia matalahormonisia ja erittäin tarkkaan tutkittuja vaihtoehtoja on tullut lisää. Nämä uudet menetelmät soveltuvat myös synnyttämättömille naisille. Turvallisten, luotettavien ja asiakkaalle sopivien raskaudenehkäisymenetelmien kehittämisen eteen tehdään edelleen päivittäin paljon töitä.Hoitohenkilökunta haastattelee jokaisen raskaudenehkäisyä aloittavan henkilön aina tarkasti, asiakkaalle turvallisten vaihtoehtojen kartoittamiseksi. Alkukartoitus on tärkeämpi kuin gynekologinen tutkimus ehkäisyä aloitettaessa.

Share This:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *