Naisen oikeus omaan kehoonsa


Viimeaikaiset uutiset ovat saaneet minut hyvin mietteliääksi. Naisten oikeuksia loukataan vakavasti.

Naisten oikeuksia on loukattu jatkuvasti, monella tavalla, mutta nyt tämän tekee erittäin vaikutusvaltainen henkilö, hyvin perusteellisesti.

Kahden nuoren naisen äitinä ja kätilönä, työskenneltyäni perhesuunnittelun sekä ehkäisy- ja seksuaaliterveyden parissa reilut kymmenen vuotta, pohdin tämän hetken maailman tapahtumia.

Mietin väkisinkin, entä jos olisin tyttärieni kanssa paikassa, jossa samoja mahdollisuuksia tai oikeuksia ei olisi? Entä jos tyttärilläni ei olisi mahdollisuutta valita monien kymmenien ehkäisyvalmisteiden joukosta itselleen sopivaa vaihtoehtoa? Entä jos vaihtoehtoja olisi huomattavasti vähemmän? Jos ehkäisyn hankkiminen olisi taloudellisista tai muista syistä lähestulkoon mahdotonta?

Meillä suomessa raskaudenehkäisyvaihtoehtoja on onneksi monenlaisia. Karkeasti jaoteltuna hormonaalista ja ei hormonaalista ehkäisyä. Lisäksi voidaan valita vielä pitkäaikaismenetelmän tai päivittäin otettavan vaihtoehdon välillä. Kondomin ollen edelleen ainoa vaihtoehto, joka antaa myös miehelle mahdollisuuden vaikuttaa raskaudenehkäisyyn. Meillä naisilla on onneksi vaihtoehtoja mistä valita. Lisäksi uusia menetelmiä kehitetään koko ajan lisää, tehden raskaudenehkäisystä vieläkin helpompaa sekä turvallisempaa.Turvallinen, helposti saatavilla oleva sekä itselle sopiva ehkäisy pitäisi olla jokaisen raskaudenehkäisyä tarvitsevan mahdollisuus. Itselle sopiva raskaudenehkäisymenetelmä helpottaa ehkäisyn käyttöä ja ehkäisee, nimensä mukaisesti, muun muassa ei toivotuilta raskauksilta.

Abortti onkin tässä pohdinnassa se yksi vakavampi aihe. En ole työvuosieni aikana nähnyt yhtään kevyin perustein aborttiin päätynyttä naista. Päinvastoin, päätös on joka kerta, näin hoitajan näkökulmasta katsottuna, ollut naiselle vaikea, pitkään pohdittu päätös. Nyt luen kauhistuneena niistä säädöksistä, joita maailmalla tätä päätöksen tekoa koskien tehdään. Miten käy naisten, joilla ei ole samoja mahdollisuuksia, kuin meillä? Miten käy naisten, jotka vasten omaa tahtoaan ovat raskaana? Kuinka merkittävä osa naisista joutuu riskiin? Synnyttämään aivan liian nuorena tai vaarantamaan henkensä laittoman abortin vuoksi?

On kauhistuttavaa ajatella, että tänä päivänä otetaan käyttöön vanhoja säädöksiä tai käytäntöjä, joilla on kauas kantavat seuraukset. Koskien naisten elämää, naisten itsemääräämisoikeutta tai päätöksentekoa omasta kehostaan. Siksipä, meidän, joilla on oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa, tulisi tehdä töitä niiden hyväksi, joilla sitä oikeutta ei ole. Koska, tämä oikeus pitäisi olla joka ikisellä naisella maailmassa.

Share This:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *