Itsepuolustus

Itsepuolustus

 

Osallistun tänään, naistenpäivänä tapahtumaan, johon en vuosi sitten olisi uskonut ikinä osallistuvani. Itsepuolustusnäytökseen, tilaisuudessa, joka on suunnattu naisille.

Vuosi sitten huhtikuun lopulla, osallistuin ensimmäisen kerran brasilialaisen jujutsun tunnille. Hyvin arastellen osallistuin alkeistunnille, joka oli suunnattu vain naisille. Aloitimme perusteista ja kävimme läpi yksinkertaisia itsepuolustuskeinoja. Mukavaa, hauskaa ja leikkisää tekemistä yhdessä nauraen. Rennossa ilmapiirissä, keskinäistä luottamusta kasvattaen. Kunnes tuli kohta, jossa mietittiin tilannetta, miten puolustautua, jos joku hyökkäisi kimppuun takaapäin kuristaen.

Yhtäkkiä olin monien vuosien päässä menneisyydessä ja pelko, ahdistus, paniikinomainen tunne valtasi mielen. Ohjaaja huomasi tilanteeni ja yhdessä selvisimme, hitaasti pikkuhiljaa, askel kerrallaan. ” Ei mitään hätää, kaikki on hyvin, olemme täällä yhdessä, muista hengittää”  Yhdessä asioita läpi käyden, vanhat pelot, ahdistukset ja kipeät muistot jäivät pikkuhiljaa, useiden tuntien jälkeen, pelkiksi muistoiksi. Kiitos opettajani sekä kaikkien tunnilla olleiden kärsivällisyyden ja ymmärryksen.Tunneilla oli ja on edelleenkin lupa itkeä, nauraa, tulla kuulluksi, keskustella ja olla arvostettu sellaisenaan, omana itsenään. Tämä tunne, olla arvostettu, omana itsenään, on ollut aivan parasta itsepuolustusta.

Kehomuisti on muistutellut minua, alkuun hyvin useissa tilanteissa ja uuden oppiminen on ollut monella tavalla haasteellista, mutta samalla hyvin palkitsevaa. Itsepuolustustunnista tuli harrastus ja harrastus toi mahdollisuuden, mahdollisuuden löytää ja olla paras versio itsestä. Minulle itsepuolustus ei näyttäydy keinona voittaa vastustaja hinnalla ja keinolla millä hyvänsä. Päinvastoin, keinona selviytyä itse, itseä vahingoittamatta, seisten omilla jaloilla, oikeutettuna itsenäiseen ajatteluun ja toimintaan.

Häpeäntunne, pelko omasta tai läheisten puolesta, nujerrettu itsetunto, ahdistus ja kaikki ne muut tuntemukset, joita siinä epätodellisessa tilanteessa tuntee, mahdollistavat vallankäytön jatkumisen.  Ajatukset, siitä ettei pärjää yksin, tätä ei olisi tapahtunut, jos en olisi toiminut näin, oikeastaan tämä on minun syytäni, vaikeuttavat luottamista itseensä. Itseluottamuksen puute taas vaikeutta askeleen ottamisen pois tilanteesta, joka on itselle jollain tavalla lähes helvetillinen. Henkisen- tai fyysisen väkivallan tai hyväksikäytön jatkuminen mahdollistuu, kun ääni sisällä pyytää anteeksi olemassaoloaan ja pohtii omaa arvottomuuttaan.

 

Siksi rohkaisenkin jokaista ihmistä, mutta erityisesti tänään jokaista naista, naiseksi itsensä kokevaa. Oli tilanne tänään minkälainen tahansa, muista itsesi, olet arvokas. Olet arvokas sinulle itselle, olet arvokas läheisillesi. On sinun itsepuolustuskeinosi mikä tahansa, etsi se. Kuuntele itseäsi ja anna itsellesi mahdollisuus selviytyä. Ympäriltä löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita tukemaan sinua, jotka auttavat löytämään tiesi, ihmisiä jotka seisovat rinnallasi silloin kun tarvitset. Hetkissä, jossa pitää muistaa vain hengittää.

Näin naistenpäivänä, haluan muistuttaa, että jokaisella naisella on oikeus itsepuolustukseen. Olla oma itsensä, juuri sellaisena, niin kauniina, naisellisena, herkkänä, vahvana, urheilullisena tai minkälaisena ikinä itse kokee itsensä olevan. Ei kenenkään toisen versiona, ei kenenkään toisen vaatimusten mukaisena.

Olla omalla tavalla kaunis ja puolustaa itseään.

Share This:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *