Nykyaikaisia vaihtoehtoja raskaudenehkäisyyn

Viime aikoina olen kuullut paljon aiheesta ja minulta on kysytty useita kertoja ehkäisytietokoneista tai ehkäisyaplikaatioista. Ne kun ovat tulleet markkinoille hormoonittomina ehkäisy vaihtoehtona. ehkäisytietokone tai aplikaatio kuulostavat helpoilta, luotettavilta ja täysin harmittomilta, niissä kun ei ole sivuvaikutuksia.

Menetelmät perustuvat niin sanottuihin tietokoneen laskemiin varmoihin päiviin. Kuulostaa järkevältä sinänsä. Tietokone oppii kuukautiskiertosi ja laskee sieltä tietokoneen tarkkuudella päivät, jolloin voit turvallisesti harrastaa seksiä. Ennen ehkäkäisytietokoneita puhuttiin niin sanotuista varmoista päivistä tai käytettiin aamulämmön mittaamista kuumemittarilla ja kalenteria tähän samaan tarkoitukseen. Onhan tietokone tässä toki hienompi ja varmasti luotettavampi.

Jos nyt ajatellaan hetki nuorta naista, jolla kuukautiskierto ei vielä ole täysin säännöllinen. Se kierto kun ei ole säännöllinen jokaisella varttuneemmallakaan naisella, niin hieman mietityttää, kuinka monta ehdottoman varmaa päivää tietokone voi käyttäjälleen luvata?

Tähän pohdintaan jos vielä lisätään se, että joillakin naisilla kuukautisten tiedetään kestävän jopa viikonkin verran ja itse kuukautiskierron pituuden vaihtelevan jokseenkin huomattavasti. Normaalina vaihteluna pidetään kaikkea 25- 35 päivän välillä säännöllisestä kierrosta puhuttaessa. Säännöllisestä kierrosta taas tiedetään että ovulaatio tapahutuu pääsääntöisesti noin puolessa välissä kiertoa. Tosin jos normaali kierto on 25- 35 päivää niin kierron puoliväli on jotain noin kierron 11- 19 välimaastossa +/- muutama päivä. Jottei asia olisi liian yksinkertainen niin tiedetään myös, että siittiöiden elinikä vaihtelee, ollen keksimäärin 5-6 päivää, joskus jopa pidempi. Siittiöistä tiedetään myös se että siittiön on oltava jo naisen elimistössä kun munasolu irtoaa. Pelkästään nämä kaikki huomioiden, on mielenkiintoista miten tietokone pystyy kertomaan käyttäjälle varmoja päiviä turvalliselle seksille, ilman raskaaksi tulemisen pelkoa ja kuinka monta turvallista päivää yhteen kiertoon saadaan, nämä kaikki seikat huomioiden.

Tai tietysti, tottakai sinne niitä varmoja päiviä jonkin ajan kuluttua tulee,joitain ainakin. Kunhan tietokone ensin oppii käyttäjänsä kierron. Tähän voi tietysti asiakkaan kiertojen säännöllisyydestä riippuen mennä hetki aikaa, eikä varmojen päivien määrä voi olla kovinkaan suuri, ei ainakaan edes puolia kierron päivistä, jos ehkäisyteho halutaan pitää varmana.

Jos ajatellaan keskiverto ihmistä, jonka toiveissa tutkimusten mukaan on harrastaa seksiä kumppaninsa kanssa useamman kerran kuukauden aikana, niin lisäehkäisyn tarve tai kekseliäisyys taitavat näillä menetelmillä nousta jonkun verran. Emätinyhdynnät kun ilman kondomia ovat poissuljettu vaihtoehto silloin kun tietokone ilmoittaa ettei nyt ole varma päivä kyseessä.

Mielestäni ehkäisytietokone tai ehkäisyaplikaatio voivat olla ehkäisymenelminä täysin toimivia silloin kun raskaus ei ole pois suljettu vaihtoehto. Mutta jos henkilö tarvitsee ehdottomasti hyvän ja varman ehkäisymenetelmän, niin silloin on syytä pohtia tarkemmin ehkäisytietokoneen tai aplikaation käyttöä ja punnita niitä haittavaikutuksia, joista hormonaalisen ehkäisyn aiheuttamat haitat saattavat olla pienempiä kuin yllätyksenä tuleva ei toivottu raskaus?

Share This:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *